Sprzedaż żywca czy przerobów - co bardziej opłacalne?

Tutaj możesz zaczerpnąć opinii dotyczącej chowu trzody chlewnej

Sprzedaż żywca czy przerobów - co bardziej opłacalne?

Postprzez paulina » 11 maja 2011, o 11:03

Moi rodzice posiadają gospodarstwo rolne, na którym hodujemy trzodę chlewną. Jak większość zainteresowanych wie lub powinna wiedzieć, ceny żywca w porównaniu do cen gotowych wyrobów sprzedawanych w sklepach (kiełbasy itp.) są co najmniej nieadekwatne. Wpadliśmy więc na pomysł sprzedawania własnych przerobów z trzody z naszej hodowli. Ponieważ mój ojciec posiada odpowiednie na to kwalifikacje sam się tym zajął. I muszę przyznać, że nasz pomysł spotkał się dużym zainteresowaniem. Więc jeśli ktoś posiada podobne możliwości, to gorąco polecam zainteresować się tym tematem.
paulina
Początkujący Gospodarz
Początkujący Gospodarz
 
Posty: 26
Dołączył(a): 11 maja 2011, o 10:49

Reklama

Re: Sprzedaż żywca czy przerobów - co bardziej opłacalne?

Postprzez dziubek » 11 maja 2011, o 11:17

:siema:

Z tego co się orientuję to należy wziąć pod uwagę posiadanie ubojni i masarni, a to trochę zachodu jest. Poza tym i nadzór weterynaryjny i sanepid tu się pojawi. Do tego trzeba mieć najlepiej wypracowaną markę. Wiesz, nawet sieci handlowe nie za dużo płacą za produkty, bo posiadają na nie znaczne rabaty i tu znów pojawia się problem... Jak widzisz to nie takie proste... :sad:

Pozdrawiam.
"Kiedy czegoś gorąco pragniesz, to cały Wszechświat sprzyja potajemnie Twojemu pragnieniu..." (Paulo Coelho)
Avatar użytkownika
dziubek
Moderator
Moderator
 
Posty: 247
Dołączył(a): 12 sty 2011, o 09:12

Re: Sprzedaż żywca czy przerobów - co bardziej opłacalne?

Postprzez Zosia » 11 maja 2011, o 11:29

Moim zdaniem warto zająć się czymś takim. Wiadomo, że początki nigdy nie są łatwe, ale od czegoś trzeba zacząć. Najważniejsze to starać się, a opinia,a co za tym idzie i marka, po jakimś czasie same się wyrobią. jeśli o mnie chodzi to większe zaufanie mam do tego, co kupię bezpośrednio od producenta niż w sklepach, zwłaszcza marketach czy centrach handlowych.

Pozdrawiam :)
Zosia
Początkujący Gospodarz
Początkujący Gospodarz
 
Posty: 4
Dołączył(a): 12 kwi 2011, o 14:49

Re: Sprzedaż żywca czy przerobów - co bardziej opłacalne?

Postprzez darinka » 11 maja 2011, o 11:54

Rzeczywiście to nie jest wcale proste i wiąże się z tym wiele konsekwencji i rzeczy, które trzeba załatwić. Nie wiem dokładnie jakie są przepisy w związku z taką działalnością. Jednak wydaje mi się, że skoro zdecydowaliście się rozpocząć coś takiego, to zdawaliście sobie z tego wszystkiego sprawę i z pewnością sobie z tym wszystkim doskonale radzicie :) byle tak dalej :)
darinka
Początkujący Gospodarz
Początkujący Gospodarz
 
Posty: 31
Dołączył(a): 11 maja 2011, o 10:48

Re: Sprzedaż żywca czy przerobów - co bardziej opłacalne?

Postprzez RutA16 » 11 maja 2011, o 12:11

No jak pisali poprzednicy na początku jest bardzo trudno jak wszędzie w branży handlowej. Ale z roku na rok będzie coraz więcej kupujących bo przezwiesz idzie mogą na zdrową żywności. Jak wszystko robią sami i nie dodają żadnych sztucznych konserwantów to będą mieli coraz więcej konsumentów. Bo każdy chce kupować to co jest smaczne i dobre. :)
RutA16
Początkujący Gospodarz
Początkujący Gospodarz
 
Posty: 31
Dołączył(a): 11 maja 2011, o 10:36

Re: Sprzedaż żywca czy przerobów - co bardziej opłacalne?

Postprzez dziubek » 12 maja 2011, o 08:40

Macie rację, ale w obecnych czasach konsument jest bardzo wymagający. Pewnie znacie to powiedzenie "Płacę więc wymagam". Ilu z nas chce mieć żywność dobrej jakości za niską cenę? Założę się, że wszyscy albo zdecydowana większość, bo ja na pewno. Zastanów się zatem czy warto... :niepewny:
"Kiedy czegoś gorąco pragniesz, to cały Wszechświat sprzyja potajemnie Twojemu pragnieniu..." (Paulo Coelho)
Avatar użytkownika
dziubek
Moderator
Moderator
 
Posty: 247
Dołączył(a): 12 sty 2011, o 09:12

Re: Sprzedaż żywca czy przerobów - co bardziej opłacalne?

Postprzez paulina » 16 maja 2011, o 08:14

Jakby ktoś miał wątpliwości co do tego, czy taka produkcja ma szanse, to zapraszam tutaj :mgr: http://gospodarz.pl/aktualnosci/z-kraju ... edlin.html
paulina
Początkujący Gospodarz
Początkujący Gospodarz
 
Posty: 26
Dołączył(a): 11 maja 2011, o 10:49

Re: Sprzedaż żywca czy przerobów - co bardziej opłacalne?

Postprzez krajnix » 16 maja 2011, o 09:40

zależy od gospodarstwa na jaka skale i ma zezwolenia sanepidy etc. może sie okazać ze bardziej sie opyla sprzedawać na produkcje niż samemu :farmer:
Tempus fugit, aeternitas manet (Czas ucieka, wieczność trwa)
Avatar użytkownika
krajnix
Młodszy Gospodarz
 
Posty: 176
Dołączył(a): 11 maja 2011, o 11:14

Re: Sprzedaż żywca czy przerobów - co bardziej opłacalne?

Postprzez dziubek » 18 maja 2011, o 08:44

Masz rację, ale pamiętaj tez o ty, co produkuje, bo inną stawkę otrzymasz za bydło, inną za drób, a jeszcze inną za trzodę chlewną.
"Kiedy czegoś gorąco pragniesz, to cały Wszechświat sprzyja potajemnie Twojemu pragnieniu..." (Paulo Coelho)
Avatar użytkownika
dziubek
Moderator
Moderator
 
Posty: 247
Dołączył(a): 12 sty 2011, o 09:12

Re: Sprzedaż żywca czy przerobów - co bardziej opłacalne?

Postprzez marika30 » 14 sty 2015, o 16:54

Dzięki za informację...
marika30
Początkujący Gospodarz
Początkujący Gospodarz
 
Posty: 4
Dołączył(a): 12 sty 2015, o 08:37

Re: Sprzedaż żywca czy przerobów - co bardziej opłacalne?

Postprzez wesoladanuta » 23 lip 2015, o 15:36

Myślę, że znajdą się amatorzy, którzy będą w stanie zapłacić więcej, za lepszą jakość. Wystarczy zobaczyć, jak w dużych miastach furory robię sklepy, które takie "swojskie" wyroby sprzedają. Pytanie tylko, czy przebijecie się przez konkurencje. Jak mówiłam, ludzie są wstanie zapłacić więcej za produkt dobrej jakości, ale są całe rzesze takich, którzy za 5 zł kupią 2 kilogramy parówek i będą z tego robić kotlety, krokiety i czego tam dusza zapragnie.
wesoladanuta
Początkujący Gospodarz
Początkujący Gospodarz
 
Posty: 5
Dołączył(a): 23 lip 2015, o 15:21

Re: Sprzedaż żywca czy przerobów - co bardziej opłacalne?

Postprzez RolnikH » 23 lut 2016, o 23:57

Ale przeroby z własnego żywca? Na pewno przy tym więcej roboty jeśli z własnego, bo na początku trzeba wyhodować a potem przerobić... A jeśli już to jak będzie dobre jakościowo to na pewno się obroni. Tak jak koleżanka wyżej pisała, ludzie są w stanie zapłacić więcej za dobry produkt, ale trzeba do nich dotrzeć
RolnikH
Początkujący Gospodarz
Początkujący Gospodarz
 
Posty: 8
Dołączył(a): 23 lut 2016, o 23:40


Powrót do Trzoda

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

cron