Przejęcie 16ha gospodarstwa - proszę o dobrą poradę

Możesz tu pisać o wszystkim, co wykracza poza standardowe kategorie forum.

Przejęcie 16ha gospodarstwa - proszę o dobrą poradę

Postprzez marino » 22 lut 2012, o 22:52

mam do przejecia gospodarstwo o pow 16h ale nie posiadam maszyn i chcialem wziasc kredyt na maszyny 70tys tylko nie wiem czy z takiej powierzchni dam rade go splacac.Obecnie pracuje a po pracy zajmowal bym sie gospodarstwem prosze o madra porade pozdrawiam :dobranoc:

Mikołaj: Uzupełniłem nieco tytuł tematu. Pozdrawiam :)
marino
Początkujący Gospodarz
Początkujący Gospodarz

Reklama

Re: prosba o dobra porade

Postprzez Mikolaj » 27 lut 2012, o 14:23

Rolnictwo to niestety czasami ruletka... wystarczy załamanie pogody i wszystkie plany biorą w łeb...

Zacząłbym od rozpatrzenia następujących kwestii:
1. Czy masz doświadczenie w prowadzeniu gospodarstwa?
2. Czym chciałbyś obsiać pole?
3. Jakiej klasy masz gleby?
4. Co wcześniej zbierano z pola?
5. Czy masz zwierzęta gospodarskie?
6. Jak wygląda z możliwością wynajęcia sprzętu w Twojej okolicy?

Pozdrawiam,
Mikołaj
13 Mikołaj
Mikolaj
Administrator
Administrator

Zdjęcia: 20

Re: Przejęcie 16ha gospodarstwa - proszę o dobrą poradę

Postprzez agrest » 5 mar 2012, o 16:02

16 ha to sporo ale zależy do czego - pomyśl jakiejś wierzbie energetycznej czy coś w tym rodzaju.

Jeśli myślisz poważnie o zakupie maszyn to spróbuj skorzystać z programu młody rolnik.
Informacje znajdziesz na stronie ARiMR.

W programie młody rolnik inwestycyjna część premii (35 lub 52,5 tys. zł) może zostać przeznaczona m. in. na: budowę lub modernizację budynków gospodarskich, w tym na zakup materiałów budowlanych; zakup maszyn i urządzeń rolniczych; zakładanie plantacji wieloletnich; zakup gruntów rolnych; zakup zwierząt hodowlanych przeznaczonych na stado podstawowe.
agrest
Początkujący Gospodarz
Początkujący Gospodarz

Postprzez deprezes » 6 mar 2012, o 08:45

Tak jak agrest mówi odnośnie ruletki. Faktem, jest że te 16h coś pozwoli Tobie zapoczątkować. Możesz także iść w uprawę warzyw na tym areale, ale musiałbyś sprawdzić czy w pobliżu masz grupy producenckie. Samemu to nie będzie takie proste, a tym bardziej na starcie.
deprezes
Początkujący Gospodarz
Początkujący Gospodarz

Postprzez MrZgredy » 14 mar 2012, o 19:56

:siema: No właśnie gospodarzenie to nie jest taka prosta sprawa jak wszystkim się wydaje;p myślą że na gospodarstwie to nie ma żadnych problemów a czasami są nawt duże;p to już od cb zależy i od twoich dochodów musisz przekalkulować wszystko czy będziesz w stanie spłacać co miesiąc ten kredyt jeśli byś wzioł bo to jest ważna rzecz czy dasz rade go słpłacić bo wiesz jak weźmiesz i masz mieć potem problemy z spłatami i ma ci komornik to odebrać to nie warto. Bo na gospodarstwie to jest raz z górki raz pod górke bo np; jaką mają rolnicy/mamy sytuacje teraz z zbożami połowa do przesiania przez te przymrozki i braki śniegu w zeszłym roku np było ciężko z rzepakami np było tak u nas a jesteśmy z Wielkopolski to naprawde maskara połowa osób zaorał a inni zostawili i po 500kg z hektara i co to był za zysk a jakie nakłady więc to nie jest tak prosto ze wszystkim. Muszisz obczaić sprawe z tym kredytem bo znów jak weźmiesz na młodego rolnika to też nie jest tak prosto u nas sąsiad wzioł i co musił różne wnioski pisać duperele i czekać na odp czy mu przyznają czy nie i dostał i teraz właśnie kupuje maszyny bo jak sie nie myle dostał 70tyś i za 50 musi kupić nowe maszyny czy tam zainwestować w budowe czegoś a z tymi 20tyś może zrobić co chce ale potem dopiero zaczną się progi bo cochwile będzie miał kontrole i będą się czepiać a to gdzie są składowane worki po nawozach po opryskach bańki gdzie są przechowywane przepalone oleje czy w oborze jest dość dobre światło zbiornik na gnojowice obornik kontener na padline itd idt dużo by tu wymieniać . Więc muszisz to przemyśleć co chcesz na tym gospodarstwie prowadzić czy obsiewać zborzami itd czy warzywa czy co może i lepiej by było faktycznie na początku wynajmować sąsiadów czy tam kogo do prac w polu aby zaorali sasiali itd. Ja np napoczątku bym napewno kredytu nie wzioł;p ale to moje zdanie każdy ma inne napoczątku to bym kupował po kolei maszyny i nie że odrazu nowe tylko urzywane i po woli się rozwijać. Ja wole nie mieć kredytu i spać po nocach spokojnie i się nie martwić że go musze spłacić. Więc dobrze przemyśl to wszystko :) Takie ja mam zdanie a ty możesz mieć na to inne zdanie :) Pozdrawiamy
MrZgredy
Początkujący Gospodarz
Początkujący Gospodarz

Powrót do Off topic